Sučiansky štedrák
600g výberovej múky (polohrubá + hladka = MIX), 30g droždia, 3 dl mlieka, 100g cukru, 3 žĺtky, 120g masla, citrónová kôra, 20g masla na potretie povrchu koláča (alebo pekáča?), soľ.
Plnka1:
200g slivkového lekváru (poriadneho), citrónová kôra
Plnka2:
180g mletých orechov, 30g strúhanky, 70g práškového cukru, 1 vanilky, 1 a 1 dl mlieka
Plnka3:
200g mletého maku, 120g práškového cukru, 10g masla, 1 a 1 dl mlieka, 1 vanilky, citrónová kôra
Plnka4:
300g mäkkého tvarohu (klasický socialistický v takom obale ako maslo – v žiadnom prípade „piliňák“ od Raja!), 80g práškového cukru, 2 žĺtky, 60g masla, 1 vanilky, 30g hrozienok, sneh z 2 bielkov, citrónová kôra
Plnku 1 len vymiešame, plnku 2 a 3 zabárame vriacim mliekom, plnku 4 – klasicky zmiešame tvaroh s maslom, žĺtkami a cukrom. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme ho spolu s citrónovou kôrou a premiešame všetko dohromady. Hrozienka – kto ako má rád, my ich nedávame vôbec...
Pripravíme si polotuhé kysnuté cesto, ktoré potom rozdelíme na 5 bochníkov . Bochníky postupne vaľkáme na veľkosť plechu a striedavo ich prekladáme plnkami – v poradí 1 až 4. Vrchné cesto môžeme nakrájať na pásiky a vytvoriť mozaiku. Celý koláč necháme nakoniec podkysnúť, potrieme roztopeným maslom a šup do trúby. Piecť na 185°C 35-40 min.